Just another WordPress.com site

~ Munt ~ een heel mooi kruid

Mentha was de naam van de nimf waarop de Griekse god van de onderwereld. Hades verliefd was. Hij veranderde haar in een mooie geurende struik op de dag dat zijn vrouw Peresphone haar een enorm pak slaag gaf, toen ze bemerkte dat Mentha haar man het hof maakte.
Munt of pepermunt is een vaste plant, die zich in de tuin enorm kan uitbreiden. ’s Winters snijd u de stengels van de oude plant af en in de zomer begint de plant vanzelf weer uit te lopen. U kunt de jonge verse blaadjes gebruiken, maar munt is ook een uitstekende plant om te drogen….
U kunt munt laten meekoken en vooral boontjes en doperwten krijgen dan een lekkere smaak. Bij het roosteren van lamsvlees doet u wat muntblaadjes in de vuurgloed. Fijngesnipperd is het lekker met yoghurt. Munt bevat veel vitamine A en C en bij nachtblindheid en andere ziekten die ontstaan bij gebrek aan deze vitaminen kan men baat vinden bij gebruik van verse munt. De romeinen vonden de muntsaus uit. Seneca pleegde zelfmoord in een bad, geparfumeerd met pepermunt. De Farizeërs betaalden hun tienden met munt….
* Muntthee: 10 á 20 verse pepermuntblaadjes laten trekken op 1l kokend water. ’s Morgens en s’ avonds (maar niet vlak voor het slapen gaan) een kop thee herstelt het algemene evenwicht. Ook goed tegen een opgeblazen gevoel in de maag en, met honing en vooral zeer heet gedronken, uitstekend tegen verkoudheid en griep….

* Kompres bij jeuk: Enkele verse munttakjes stukmaken en op de plaats van de irritatie leggen, een zeer doeltreffend middel bij jeuk door een insectenbeet….
* Etherische oliën: – muggenoverlast: voor het slapen 2 tot 3 druppels Pepermunt op het kussen sprenkelen of in de slaapruimte verdampen. – Bij een slechte adem: 1 druppel Pepermunt op een tandenborstel doen en 2 maal per dag poetsen. Of 5 druppels Pepermunt hydrolaat in een glas water en dit op drinken. – Bij hoofdpijn of migraine: 2 druppels Pepermunt op de slapen smeren. – Verdampen: Enkele druppels Pepermunt in de auto, verhoogd de concentratie tijdens het autorijden….
Pepermuntolie heeft een kalmerende werking als men geestelijk of intellectueel uitgeput is. Verdamp deze olie in de studentenkamer of waar intellectuele arbeid wordt verricht. Deze essence zuivert en geneest de omgeving van onrust en spanningen en heeft een kalmerende invloed op overspannen mensen. – Pepermunt werkt op het ego en verdrijft gevoelens van hoogmoed en eigendunk. Ze helpt ons tevens minderwaardigheidsgevoelens te overwinnen – en dat is niet zo vreemd als het lijkt, omdat achter hoogmoed en arrogantie immers dikwijls een minderwaardigheidscomplex schuilgaat. Pepermunt wordt geassocieerd met reinheid ; als zodanig is ze een steun voor mensen die een ethisch hoogstaand leven wensen te leiden….
 
 

@ Patricia

 

Advertenties

8 Reacties

 1. hmm ik kan hier lekker muntthee komen drinken hij is al geserveerd! Wat mooi.

  OT: ik ga wandelen in Stokkem (Dilsen-Stokkem) en dan Ter Wissen (centrum). Vandaar uit kan je langs de maas wandelen.
  Groetjes

  juli 26, 2010 om 3:24 pm

 2. Dank je, ja munt een heerlijk kruid vind ik

  Mooi hoor waar je gaat wandelen, aan het water altijd, ik kom van schipper ouders, water das men ding

  Groetjes

  juli 26, 2010 om 3:27 pm

  • Dan zou je daar je hartje kunnen ophalen.

   juli 27, 2010 om 5:20 pm

   • Ja geloof het ook danj je 🙂

    juli 27, 2010 om 5:39 pm

 3. Munt is dus heel veelzijdig en goed voor je.
  Ik kan me zo niet bedenken wanneer ik voor het laatst munt heb gehad. Pepermuntjes neem ik wel eens uit de schaal bij het wokrestaurant en munt zit ook in mijn keelpastilles. Muntthee drink ik nooit, ik hou meer van iets fruitigs.

  juli 26, 2010 om 5:36 pm

 4. Ja munt, en je hebt zoveel verschillende soorten. Muntthee drink ik nogal eens meer, of een pepermintblaadje in de scheppes, ook lekker. Citroenthee met mint, heerlijk zeker als het koud is
  Dank je
  Patricia

  juli 26, 2010 om 6:05 pm

 5. Patricia,
  Ik wist niet dat munt zoveel praktische toepassingen had. Ik ga gauw in de tuin enkele muntblaadjes afknippen.
  Groetjes !

  juli 26, 2010 om 6:08 pm

 6. Hahahaha, heerlijk, lekker verkoelend
  Fijne avond 🙂
  Patricia

  juli 26, 2010 om 6:18 pm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s